Pardubice postaví nový bazén i bez dotací

Současný pardubický bazén je na hranici své kapacity, proto zde vznikla potřeba nového 25 metrů dlouhého krytého bazénu, který by měl být umístěn vedle aquacentra. Ačkoliv byla Pardubicím na poslední chvíli odepřena dotace na 20 milionů kvůli kauze Miroslava Pelty, město bude stavět i bez dotace. Nadále se o její přidělení bude snažit, pravděpodobnost schválení je však spíše mizivá.

Mluvili jsme s lidmi z ministerstva školství a vzhledem k tomu, že se dotační výzvy nejspíše obnovovat nebudou, zbyly nám dvě možnosti. Jednou z nich bylo projekt odpískat a druhou je potřebný bazén postavit za vlastní peníze. Navrhli jsme proto, projekt zachovat i za cenu vlastního financování, a ten byl pak zastupiteli schválen.  

Nový bazén je potřeba především kvůli kapacitě. S tou bude od září kvůli uzákonění povinné výuky dětí v plavání problém, protože se počet plavců navýší a aquacentrum už teď počítá s prodloužením návštěvních hodin, aby dětem mohlo výuku zajistit. Projekt je tedy pro nově příchozí žáčky nezbytností. Práce by měly trvat kolem osmi měsíců až roku. 

Radnici čeká ještě výběr firmy, která stavbu bazénu zajistí. Z veřejné soutěže totiž vzešla společnost, která z technických důvodů nakonec odstoupila, a soutěž proto musela být zrušena. Město tedy vyhlásí novou.

Stavba bazénu měla započít podle plánu 1. června a tudíž po celé léto znepřístupnit Sluneční pláž. Vzhledem ke komplikacím s poskytovatelem stavby si však lidé alespoň užijí koupaliště, které zůstane v letních měsících v provozu.