Odstartovali jsme stavbu nové stezky do Dražkovic

Dlouho očekávanou cyklostezku do Dražkovic budou moci již od listopadu využívat cyklisté. Odstartovali jsme výstavbu dalšího úseku cyklistické infrastruktury, která je pro naše město tak důležitá. Stezka v délce 0,6. kilometrů je první etapou plánové trasy z Pardubic do Chrudimi. Původně měl tento úsek městský rozpočet vyjít na 7,1 milionu korun, což byl odhad částky na provedení stavby. Celkové náklady se nám však nakonec podařilo hodně snížit. O 2,6 milionu korun nižší částku jsme získali díky soutěži a další zhruba 2 miliony korun se nám podařilo vyjednat (i přes to, že jsme úředníky SFDI museli pozvat až na místo) jako dotaci od Státního fondu dopravní infrastruktury. Město tedy cyklostezka vyjde na pouhé cca 2 miliony korun, což je oproti původní častce 7,1 milionu korun skvělý výsledek.

Stezka bude začínat na okraji Pardubic u stávajícího výjezdu společnosti MARO s.r.o, kvůli kterému jsme měli původně s přidělením dotace problémy, nakonec však úředníci s přihlédnutím k osobní návštěvě místa uznali, že je to jediné možné logické řešení a dotaci povolili. Nový úsek cyklotrasy pak bude končit u výjezdové komunikace čerpací stanice na severní straně Dražkovic.

Stezka je důležitá nejen jako součást sítě cyklotras, na kterých si Pardubice nechávají díky tradici cyklistiky v našem městě záležet, ale také praktická pro účely občanů. Ti tudy často váží cestu do školy nebo do práce, jiná možnost cesty do centra na kole je totiž z Dražkovic v podstatě nepřípustná. Trasa tedy zlepší jak bezpečnost cyklistů, tak plynulost provozu v tomto místě a stane se první etapou cesty z Pardubic do Chrudimi.