Je třeba vyvodit personální důsledky

Dva ministři z ANO, kteří vládli ministerstvu obrany poslední roky, nedokázali rozhýbat klíčové modernizační projekty pro českou armádu. Podle předsedy sněmovního podvýboru pro akvizice Jana Řehounka (ANO) padá odpovědnost nejen na ministry, ale i na resortní sekci vyzbrojování.

LN: Co říkáte na fakt, že hned u pěti strategických zakázek za více než 14 miliard korun je možné očekávat zpoždění?

Na to se dá říct pouze jedno – už přišel čas, kdy je třeba vyvodit důsledky, a to včetně personálních. Za všechny tyto zakázky odpovídají konkrétní lidé. Lidé, kteří tvrdili předchozímu i současnému ministrovi, ale i výborům pro obranu, že vše běží, jak má. V současnosti mě silně znepokojuje zakázka na vyprošťovací vozy, které vojáci urgentně potřebují pro nasazení.

LN: To ale není jediná problematická zakázka ve skluzu.

Mám velký vykřičník u mobilních radiolokátorů MADR. Musím upřímně říci, že u nich vůbec nevím, v jakém jsou stadiu. Paní ministryně Šlechtová zmínila tuto zakázku mezi tendry, které řeší vojenská policie. Neuvedla ale žádné detaily, co to pro zakázku znamená. Jestli je prověřován nějaký detail, anebo jestli se vracíme na začátek.

LN: Kontrakt na dodávku radarů od izraelské firmy tedy podepsán není?

Není. Původně se tvrdilo, že podpis závisí na Národním úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), který musí potvrdit, že jsou radiolokátory připojitelné k systémům NATO. Zdálo se, že je to otázka dnů a týdnů. Poslední události ukazují, že to takto rychle rozhodně nebude.

LN: Jaké dopady by měl výpadek radarů?

Životnost a certifikace radiolokátorů, které česká armáda používá, jsou časově omezené. Částečně se vážou k roku 2020. Je tragické, že nezbývá než věřit, že armáda má nachystaný plán B. Předpokládám, že toto je to nejdůležitější, co bude náš podvýbor pro akvizice i výbor pro obranu řešit, a hlavně že se nám podaří nastavit mechanismus, aby se to už neopakovalo. Týkala se toho i včerejší Bezpečnostní rada státu, protože je to projekt, který nás v současnosti tíží ze všeho nejvíce.

LN: Je pravda, že bez radarů by armáda nebyla schopná monitorovat vzdušný prostor do výšky 3,5 kilometru?

Je mi líto, ale informace, které jsem získal, mi byly poskytnuty v určitém stupni utajení. Takže je nemohu zveřejňovat. Nicméně pokud by nedošlo k pořízení nového nebo prodloužení životnosti stávajícího systému, mohlo by dojít k něčemu, co zmiňujete.

LN: Existují ale i další otazníky nad zakázkami vozů pro chemiky, nákup velitelských obrněnců či protiletadlových kompletů. Jak daleko jsou tyto tendry?

Bohužel nejsem schopen komentovat stav zakázek na ministerstvu obrany. Na posledním podvýboru pro akvizice ministerstva obrany nám zodpovědný náměstek nebyl schopen odpovědět na naše otázky.

LN: Podle pátečního vyjádření ministryně pro web Euro.cz začne od nuly i proces výběru nových víceúčelových vrtulníků. Obrana prý poptávala stroje, které neodpovídaly tomu, co žádali vojáci. Co si o tom myslíte?

To, že sekce akvizic ministerstva obrany podivně měnila a interpretovala parametry toho, co mají nové vrtulníky umět, je veřejným tajemstvím. Takže pokud by se mělo začít od nuly a výsledkem bude to, co vojáci opravdu potřebují, je to podle mého názoru jen dobře.

LN: Kdo za to nese odpovědnost?

Z mého pohledu to vázne jednak u specifikací zpracovaných generálním štábem, ale ten hlavní problém je na sekci akvizic ministerstva obrany. Mám dojem, že její úředníci nedodržují termíny, nesmyslně zasahují do specifikací a to je důvodem prodlužování jednotlivých tendrů.

LN: Za posledních pět let se na ministerstvu obrany vystřídali pouze ministři za ANO. Jde tedy o odpovědnost vašich lidí.

Ministr nese odpovědnost za celé ministerstvo, takže jejich odpovědnost tu je. A ne pouze za akvizice. Jejich problém je, že když odpovědná osoba pod služebním zákonem neplní to, co by měla, jejich možnosti na rychlou změnu jsou velice omezené. Na začátku působení Martina Stropnického byly problémy s rozpočtem na obranu. Opravdu tam nebyly na chystané projekty peníze. To ale nemůže být jediný důvod. Samozřejmě jsem předpokládal, že nová ministryně obrany bude akčnější. Musím ale říci, že ve strategických zakázkách ani za paní Šlechtové k výraznému posunu nedošlo. Jestli je to opatrností a snahou zkontrolovat si vše po předchůdci, nebo něco jiného, nedokážu posoudit. Na položené otázky jsem od ní odpověď nedostal.

Autor: MARTIN SHABU

Zdroj: Lidové noviny, 5.6.2018