Letiště v Pardubicích finišuje – první pasažéry čeká v lednu

Letiště v Pardubicích finišuje – první pasažéry čeká v lednu

Výstavba nového pardubického letištního terminálu za čtvrt miliardy vrcholí. Zbývá vybavit jednotlivé haly a úspěšně projít kolaudací.  Moderní a vzdušná budova, která zvládne odbavit pasažéry až ze čtyř letadel najednou, začne fungovat po Novém roce.  

„Dá se dá říct, že během pár týdnů Pardubice konečně získají moderní letiště mezinárodního významu. Je mi ctí, že u toho mohu být a na tak významném projektu se od začátku podílet.“ řekl k výstavbě terminálu náměstek primátora Pardubic, Jan Řehounek

Nový terminál už stojí a stavební firmy ho postupně vybavují. Na programu jsou také kolaudace a kontroly z Úřadu pro civilní letectví. 

Nová budova, která je z velké části prosklená, je oproti staré vojenské jídelně, ve které se nyní odbavuje, lepší ve všem. Návštěvníci budou moci využít restauraci v prvním patře, ze které je pohled přímo na startovní dráhu. Ke komfortu budou patřit samozřejmě i lavičky, množství WC včetně přebalovacích pultů nebo moderní a přehledný navigační systém. Letiště je postaveno tak, že odděluje pasažéry ze schengenského prostoru a ty ostatní. V příletové hale pak nechybí ani místnost pro žadatele o azyl. 

„Chtěl bych ocenit velký kus kvalitní práce, který ředitelka letiště, paní Hana Šmejkalová, pro otevření nového terminálu udělala. Její jmenování do funkce se ukazuje být naprosto správnou volbou.“ doplnil Řehounek.

Zároveň však zmínil, že stavbou terminálu rozvoj letiště nekončí: „Pokud chceme být skutečně schopní uspět v mezinárodní konkurenci, musíme vyřešit systém parkování v blízkosti letiště, abychom pasažérům poskytli maximální komfort.“

Finální termín slavnostního otevření letiště se plánuje na polovinu ledna 2018.

 

Zdroj: Mladá Fronta DNES