Armáda ČR slaví 25 let – pojďme si je připomenout

Armáda ČR dne 1.2.2018 před budovou Generálního štábu zahájila výstavu na počest své existence, která již trvá bezmála čtvrt století. Výstavu připravili pracovníci Vojenského historického ústavu a mně bylo ctí být u jejího zahájení.

Symbolickým přestřižením pásky výstavu zahájili náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Josef Bečvář a ředitel Vojenského historického ústavu plukovník Aleš Knížek. Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR byli jako členové Výboru pro obranu delegováni Jana Černochová, Jan Řehounek a Pavel Růžička. Senát zastupoval pan František Bublan, předseda Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Výstava byla rovněž jubilejní 50.výstavou Armády ČR, kterou mohla veřejnost shlédnout.

„Je důležité připomínat si, proč tu armádu máme a čím vším si za těch 25 let prošla. Akce podobného typu proto velmi oceňuji, protože nejsou jen o tom ukázat veřejnosti techniku, kterou disponujeme a jaký obrovský skok udělala za ta dlouhá léta, o kterých se bavíme, ale jsou hlavně o tom připomenout lidem úlohu armády v rámci společnosti. Dle mého názoru je to nezbytný prvek v organizaci každého státu. Nemít armádu je jako nemít zámek u dveří Vašeho domu. Tak trochu doufáte, že se přes něj nikdy nikdo nebude snažit dostat, ale když už k tomu dojde, jste rádi, že jste ho nainstalovali bezpečností.“ dodal k zahájení výstavy poslanec Parlamentu ČR za hnutí ANO, Jan Řehounek.

Armádní generál Josef Bečvář slavnostní zahájení výstavy okomentoval slovy: „Během uplynulého období jsme proměnili naše ozbrojení síly v moderní profesionální armádu. Stali jsme se členy NATO a posléze i EU,“. Zároveň pak ocenil pracovníky, kteří se na otevření výstavy nejvíce podíleli, a to pamětní mincí náčelníka Generálního štábu a oceněním Laudi Memorabilis.